Hayvan Bakımı

Kediler ve Beslenme

Kediler doğal ortamlarında, avladıkları hayvanlar ve haşerelerle beslenirler. Evcilleşen kediler şehirlerde de yaşamaya başlamışlardır. Sokaktaki çöpleri, insanların verdiği mamaları, kuş, fare gibi küçük hayvanları ve solucan, böcek, sinek türü haşereleri yerler. Dere, yağmur suyu gibi küçük su birikintilerinden su içerler. Böylece beslenme ihtiyaçlarını karşılayıp, hayatta kalmaya çalışırlar.

Kedilerin fare ve haşere avcısı olmaları, insanların kedi bakmaya başlamalarının ana nedeni olmuştur. Bu sayede günümüzde kediler artık evcildir. Evlerimizde, bahçemizde ve sokaklarımızda bizlerle birlikte yaşamlarını sürdürürler. Evlerimizde beslediğimiz kediler, ev hayatına alışmış olduklarından dışarıda yaşamakta, avlanmakta ve kendilerini korumakta güçlük çekebilirler. Bu nedenle de evde yaşamaya alışkın olan kedilerin, dışarıya bırakılması doğru bir davranış şekli değildir.

Beslendikleri evde veya bahçede fare veya haşereleri tok olsalar bile avcı içgüdüleriyle yakalayabilirler.

Kedilere verilen su veya mamalar çelik, porselen veya cam kâselerde verilmelidir. Kediler için özel olarak üretilen, evcil hayvan dükkânlarında veya veterinerlerde bulunan su ve mama kaplarından da alabilirsiniz. Özellikle çelik olan kaplar, kedinizin devirip kıramayacağı malzemeden üretilmiş olması sebebiyle, olası kazalara karşı da kedinizi koruması açısından en doğru seçimdir. Kedilere plastik kaplarda yemek ve su verilmemelidir. Sıcak yemeklerde ve uzun süre bekleyen sularda, plastiğin kanserojen madde üretmesi, insan sağlığına olduğu gibi hayvan sağlığına da zararlıdır. Ayrıca çoğu kedi plastik kaplarda beklemiş mama ve suyu, oluşan kötü koku sebebiyle tüketmek istemez. Kediler kokulara karşı çok duyarlı canlılardır. Genel olarak az su tüketen canlılar olan kediler, beklemiş ve kokulu bir suyu içmek istemeyeceklerdir. Çoğu kedi taze su içmek ister. Bu sebeple su kabından içmeyip, musluktan akan suyu içmeyi tercih eden kedi sayısı oldukça fazladır. Kedileri su içmeye özendirmek için, küçük bir şelaleyi andıran özel su kapları üretilmiştir. Özellikle akan su içmekten hoşlanan kediler için, suyu devir daim yaparak, her zaman taze tutan bu su kapları da tercih edilebilir.

Yeni Doğanlar ve Yavru Kediler

Yeni doğan yavru kedilerin beslenme şekillerine gelince, anne sütü yerine geçebilecek bir süt tozu ile beslenmesi en uygun olanı olacaktır. Ve mutlaka biberon yardımı ile beslemek gerekir. Günde en az 5 -6 kez bu şekilde beslenmesi doğru olanıdır. Bilinenin aksine inek sütü kediler için besleyici değildir. Sindirim problemlerine yol açmaktadır. Laktozu sindirebilen enzim yetersizliğinden kaynaklanmaktadır. Bu yüzden süt verilecek isek laktozsuz sütler tercih edilmelidir.

Kediniz eğer 6-7 haftalık ise artık katı gıdalara geçebilirsiniz. Özelikle yarı katı gıdalarla beslemek ve zaman zaman katı gıdalar vermek doğru olur. Bu dönemde yavru kedinizi piyasada bulunan kedi mamalarından destek alarak da besleyebilirsiniz. Hazır mama ile beslerken aynı zamanda mamaya biraz su ilave ederek de kedinizi besleyebilirsiniz. Yavru kedilerin çok fazla enerji harcadıklarını unutmamak gerekir bu nedenle vereceğiniz mamaların ya da besinlerin metabolizmaları ve sindirim sistemleri tarafından kolay sindirilebilir olmaları da büyük önem taşımaktadır. Bu dönemde onları hayvansal besinler ile beslemeniz de uygun olacaktır.

Kedilerin beslenmelerinde, gelişim ve büyüme döneminde dikkat edilecek olan hususlardan bir tanesi, harcadıkları enerjinin yoğunluğuna paralel olmalıdır. Hayvansal gıdalar verebileceğiniz gibi 2 aylık bir kediye sahipseniz günde en az 4 kez mama vererek onu besleyebilirsiniz. Kediniz eğer 5 aylık civarındaysa günde 3 kez mama verebilirsiniz. Ergin bir kedi haline geldiğinde ise mama sayısını günde 2 ye kadar düşürebilirsiniz.

1 Yaş Kedileri ve Erişkin Kediler

Bir yaşına gelen kedilerin beslenmesinde ise genellikle yüksek kalitede mamalara geçiş yapmak gerekecektir. Yeni mamaya geçmek için de bazı yöntemler uygulayabilirsiniz. Örneğin önceki mamaları ile yeni mamalarını karıştırarak bir süre devam etmeniz kedinizin yeni mamasına kolay alışması açısından oldukça önemlidir. Bu dönemde bir takım Vitamin ya da mineral takviyesi yapmak gibi bir zorunluluk hissetmenize de gerek yoktur. Kedinizi beslerken mama kabının yanına mutlaka bir su kabı koymalısınız.

Yaşlı Kediler

Kedilerin 8 yaşı yaşlanma döneminin başladığına işarettir ve bu nedenle onu artık yaşlı bir kediye uygun olarak beslemeniz gerekmektedir. Kedinizin yaşlılık dönemini hem rahat hem de sağlıklı geçirebilmesi ve aynı zamanda ömrünün uzun olması için beslenmesine son derece büyük özen göstermelisiniz. “Senior” ismi de verilen yaşlı kedilere uygun mamaları tercih etmeniz uygun olacaktır. Kedinizin yaşlılık döneminde onu daha sık veterinere götürmeli ve onun muayeneleri sonucunda tavsiye edeceği şekilde beslemeniz en güzeli olacaktır. Böylece yaşlılık dönemini mutlu ve huzurlu geçirecektir.

Özel Kedi Mamaları

Aynı zamanda kedilerimizin ihtiyaçlarına, sağlık problemlerine göre birçok mama üretilmiştir. Bu mamaların büyük bir bölümünü özel veteriner hekim diyetleri oluşturur. Sadece veteriner hekimler tarafından reçetelendirilen bu ürünler dostlarımızın sağlık profiline göre oluşturulmuştur. Örnek olarak böbrek hastalıklarında, karaciğer hastalıklarında, gastro-intestinal sistem hastalıklarında, diabet rahatsızlıklarında özel mamalar kullanılır.

 

 

Köpeğiniz İçin Dengeli Bir Diyet

Köpeğinizin mutlu ve sağlıklı kalması için dengeli ve besleyici beslenme ihtiyacının yanı sıra bolca temiz suya ihtiyacı vardır. İnsanlar, tüm hayvanlar gibi kendi benzersiz beslenme ihtiyaçlarına sahiptir. İnekler, ineklerin yemesi gerekenleri yemelidir. Köpekler, köpeklerin yemeleri gereken şeyleri yemelidir. Ve çoğunlukla köpeğiniz yediğiniz şeyi yememelidir.

Her şey yeterince açık. Peki köpeğiniz ne yemeli? Bir köpek sahibinin kafasını karıştıran bir soru var, çünkü ortada çok fazla bilgi kirliliği var.

Amerikan Yem Kontrol Yetkilileri Birliği (AAFCO) 'na göre, köpeğinizin beslenmesinde 4 temel unsurdur vardır.

-Enerji

-Proteinler ve diğer küçük besinler

-Esansiyel yağ asitleri dahil yağlar

-Vitaminler, mineraller ve gerekli mikro besinler

-Hazır ambalajlı gıdalar (4 temel unsuru kapsamaktadır.)

Köpeğiniz için satın aldığınız tüm hazır ambalajlı gıdalar, uygun miktarlarda ve oranlarda yukarıdaki 4 temel maddeyi içermelidir.

Köpek maması için alışveriş yaptığınızda, mutlaka son kullanım tarihleri ve gerekli etiketlemeler kontrol edilmelidir. Yiyeceklerin uluslararası kabul görmüş bir organizasyonun standartlarına hazırlandığını gösteren bir bildiri bulunan mamaları tercih edin.

Yiyeceğin besin konsantrasyonu, köpeğinizin beslenme ihtiyaçlarına makul bir miktarda yiyecek yiyerek karşılanacak şekilde olmalıdır. Tat mutlaka güzel olmalı! Köpeğiniz hoşlanmazsa, ne kadar besleyici olursa olsun o mama doğru bir tercih değildir

Birçok kişi önceden paketlenmiş gıdaları uygun bulmasının nedeni, sağlık için gerekli gıdaların beslenmesiyle ilgili endişenin az olmasıdır. Besleyici bir evde pişmiş diyet yapmak için yaklaşık 50 madde gerekir. Bu oldukça zor olduğundan paket mamalar tercih edilmektedir.

Kesinlikle köpeklerinize yemek artıkları , özellikle kemik verilmemelidir. Kemikler büyük ve küçük olması farketmeksizin birçok probleme yol açabilmektedir.Özellikle gastro-instestinal kanal yırtıkları kemiklerin oluşturduğu ciddi rahatsızlıklardır.

Diyetle ilgili araştırmanızı ne zaman yaparsanız yapın, internette okuduğunuz her şeyin doğru olmadığını unutmayın.

Hamilelik ve Doğum Sonrasında Beslenme

Gebelik dönemi bütün canlılarda olduğu gibi köpeklerde de yavrunun sağlığı için oldukça önemli bir dönemdir. Gebelik döneminde besin ihtiyacı artış gösterir.

Köpeklerde gebelik dönemi hareketlerin azaldığı, bununla doğru orantılı olarak kalori ihtiyacının da azaldığı bir önemdir. Bütün bunlar göz önünde bulundurulduğu zaman doğru bir beslenme programı oluşturulmalıdır. Gebelik döneminde enerjisi az, vitamin ve protein açısından zengin beslenme programları hazırlanmalıdır. Bu dönemde tüketilecek olan besinlerin kolay sindirilmesi için su oldukça önemlidir. Köpeğinizin yanında her zaman temiz su bulundurmanız gerekmektedir.

Yavru Köpeklerde Beslenme

Yavru köpekler dünyaya geldikten yaklaşık 4 hafta sonraya kadar anne sütü ile beslenirler. Çünkü anne sütü bir yavrunun ihtiyacı olan temel gereksinimleri karşılamak için ilk aşamada yeterlidir.

Yavru köpekler anne sütünü bıraktıkları zaman tercihe göre kuru ya da yaş mama ile beslenebilir.

Yavru köpeğinize günde 3 öğün mama vermeniz gerekmektedir. Bu onun en doğru şekilde beslenmesi için tavsiye edilen öğün miktarıdır.

Genç Köpeklerde Beslenme

Genç köpekler genel olarak kuru mama ile beslenirler. Yavru köpeklere göre daha az öğüne ihtiyaç duyarlar. Çünkü gelişimlerini ve büyümelerini tamamlamış olurlar.

Genç köpeklerde beslenme düzeni dikkatli bir şekilde oluşturulmalıdır. Köpeğiniz obezite ya da sağlık problemleri yaşamasını önlemek için belirtilen ölçüler dahilinde mama verilmelidir.

Köpekler etçil canlılar oldukları için belli zamanlarda barf diyeti uygulanabilir. Böylece kendisi için gerekli olan hayvansal proteini en sağlıklı şekilde almış olur.

Yaşlı Köpeklerde Beslenme

Yaşlılık döneminde köpeklerin hareket kabiliyeti azalır. Yaşlı köpeklerin bakımı ve beslenme planı oluşturulurken bu durum göz önüne alınmalıdır.

Yaşlı bir köpeğe günde iki öğün besin vermek yeterli olacaktır. Bu besinler sindirimi kolay lifli gıdalardan tercih edilmelidir. Böylece köpeğinizin obezite ile karşı karşıya kalmasını engelleyebilirsiniz.Ayrıca yaşlı köpeklerde karaciğerlerin işlevinin genç köpeklere oranla daha az yaptığını göz önünde bulundurarak daha düşük proteinli mamalar tercih edilmelidir.

Beslenme Düzeninde Dikkat Edilecek Noktalar

Köpeklerinizin beslenme düzeni oluşturulurken yaşı en önemli unsurlar arasında yer alır. Beslenme planı oluşturulurken köpeğinizin hastalıkları, alerjileri gibi unsurlarda dikkat alınmalıdır. Bunun için beslenme düzeni veteriner kontrolü ile oluşturulursa köpeğinizin sağlığı için en doğru sonuç alınacaktır.